Emilia Şercan, dublu laureată a unor premii pentru jurnalism de investigaţie

posted May 17, 2016, 12:37 AM by Webmaster FJSCEmilia Şercan, lector la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti, a primit Premiul „Ion Raţiu” pentru Jurnalism, acordat de Centrul Raţiu pentru Democraţie, pentru activitatea acesteia de jurnalist de investigaţie în anul 2015. Premiul, instituit în memoria marelui om politic Ion Raţiu cu scopul de a promova şi încuraja jurnalismul pus în slujba cetăţenilor, a răsplătit publicarea în premieră de către Emilia Şercan a seriei de anchete despre plagiatul tezei de doctorat a vicepremierului Gabriel Oprea şi coordonarea de către acesta a altor şase teze plagiate.

Ceremonia de decernare a premiului a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute la Cluj Napoca, în Amfiteatrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării a Universităţii „Babeş-Bolyai”, în prezenţa lui Nicolae şi Indrei Raţiu. Nominalizările pentru cea de-a doua ediţie a Premiului „Ion Raţiu” au fost făcute de Cătălin Tolontan (laureatul primei ediţii), de Centrul pentru Jurnalism Independent, Active Watch şi de Departamentul de Jurnalism din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării a Universităţii „Babeş-Bolyai”.

Tot săptămâna trecută, Emilia Şercan a primit un al doilea premiu pentru seria de investigaţii despre plagiatele coordonate de Gabriel Oprea. De data aceasta, recunoaşterea a venit din partea Active Watch şi a avut loc cu ocazia Zilei Libertăţii de Exprimare. Premiul acordat de Active Watch s-a intitulat „Erou pe frontul interesului public”.