„Dynamics of Virtual Work” - LIVE TEXT 27 martie, ora 16.00

posted Mar 27, 2014, 7:09 AM by Webmaster FJSC
Tatiana Mazali, „Dacă nu vii din domeniul digital, nu poți dezvolta idei în lumea digitală”

Tatiana Mazali, profesoară la Politecnico di Torino, vorbește despre modul în care creativitatea umană se schimbă în mediul digital. Prezentarea, intitulată Digital creativity and new professions: biographies in action to overcome the crisis, are loc în cadrul întâlnirii grupului de lucru COST IS 1202, „Dynamics of Virtual Work”, organizată de Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) în cooperare cu Facultatea de Administrație și Afaceri (FAA).
Participa profesori și cercetători din 30 de țări europene, din Canada și din Israel, interesați de domeniul dinamicii muncii din domeniul digital.

Tatiana Mazali:
„Toată lumea spune că în lumea de azi e important să fii creativ, dar trebuie să discutăm mai mult despre ce înseamnă creativitatea în domeniul digital. Așa că propun o abordare mai directă: dacă nu știi cum funcționează limbajul digital, cum se folosesc instrumentele sale, nu poți veni cu idei creative... Dacă nu vii din domeniul digital, nu poți dezvolta idei în lumea digitală. Asta nu înseamnă că dacă ai aptitudini tehnice, ești în mod automat creativ. Totuși, creativitatea digitală este un tip specific de creativitate bazată pe limbajul digital.”
„Tinerii interesați de domeniul digital trebuie să se adapteze la dinamica local-global, trebuie să fie foarte specializați în domeniu, dar și dispuși să învețe mereu, pe cont propriu, trebuie să se adapteze la schimbările foarte rapide de pe piața muncii, trebuie să fie capabili să lucreze individual, dar și în echipă".
„Există un mare interes astăzi pentru ceea ce se numește "innovative start up", dar din păcate, mai ales în Europa, este vorba de o retorică decât de o realitate, pentru că antreprenoriatul din domeniul digital nu merge prea bine”.
„În Italia, de exemplu, producția de conținut digital se bazează foarte mult pe pasiunea tinerilor, pe ideea de libertate personală, pe creativitate și explorare. Salariile nu sunt prea mari, dar tinerii simt că pot face ceea ce le place, că-și pot aranja programul de lucru într-un mod flexibil și că pot sa-și exprime ideile și să se exprime ca indivizi.”