Cursul facultativ de Semiotica gastronomiei

posted Oct 8, 2014, 1:29 AM by Webmaster FJSC
Prezentare generală a cursului


Cursul propune evaluarea relațiilor dintre alimentație, cultură și societate (cum am defini gastronomia) într-o perspectivă interdisciplinară (sociologie, antropologie, comunicare, semiotică).
Vom explora în acest cadru preferințele alimentare (gust/gusturi) din perspectivă culturală, socială și individuală.
Câteva dintre întrebările care animă cursul nostru sunt : Ce e, de fapt, gastronomia ? Cum poate fi ea studiată ? Ce perspective de cercetare oferă semiotica, antropologia, sociologia sau comunicarea în studiul gastronomiei? De ce ne uităm la emisiuni culinare ? Cine sunt bloggerii culinari ? De la terenul agricol la farfurie – ne interesează ce punem pe masă și explicăm ce înseamnă sisteme alimentare – tradiționale și moderne. Vom explica legătura între gust și cultură si stilurile de viata moderne/post-/hipermoderne.
Cursul explorează fenomene alimentare și gastronomice de la food-safety, food-waste, diete, la fooding, slow-food, slow-cooking, social cooking, etc. În centrul acestor discuții păstrăm totdeauna raportarea la identitate.

Credit foto @ Răzvan Voiculescu

În explorarea modelelor alimentare prezentăm culturile culinare europene și nu numai (vom folosi exemple din bucătăria și riturile indiene). Vom vorbi despre civilizație, maniere de masă și nașterea unei culturi a gustului, în Europa. Pentru că tot vorbim despre asta, mai au bunele maniere relevanță în perioada în care trăim? Propunem un popas mai lung în « țara gastronomiei », Franța, ca să înțelegem cum ia naștere « modelul gastronomic francez », ce inseamnă și cum a influențat România. Aici prezentăm o istorie socio-culturală a restaurantului, de la simbol al modernității la loc hipermodern. Lecturăm din Fiziologia gustului (1826), a lui Brillat-Savarin și explicăm de ce e considerată opera fondatoare pentru noile cercetări asupra gastronomiei…Nu-i uităm nici pe Grimod de La Reynière, primul gastronom modern, sau pe Escoffier, pentru că ne interesează ce înseamnă ceea ce numim arta culinară și arta mesei…
Vom explora apoi bucătăria românească, cu rituri, ritualuri, practici legate de sacru și alimente identitare, în devenirea ei istorică și în manifestările ei actuale. Bucătăria țărănească și cea boierească, pe cea de acasă și pe cea din oraș – ne ajută cărți de bucate, meniuri, documente de arhivă. Vorbim despre încercările de definire a bucătăriei românesti, despre patrimonializare și gastronaționalism. Vom vorbi și despre sistemul gastronomic profesionist care se construiește încet-încet în România, cu noile meserii și instituțiile care-l alcătuiesc. Prezentarea noastră se va focaliza pe unul dintre actorii cei mai importanți ai acestui sistem : bucătarul/maestrul bucătar. O altă temă de interes sunt reprezentarile gustului in publicitate, ca și fenomenul de mediatizare a gastronomiei, jurnalismul culinar/gastronomic, food blogging, emisiuni culinare.
Obiectivele cursului
Scopul cursului nostru este să ofere studentilor oportunitatea de a înțelege dimensiunile sociale și culturale ale alimentatiei și gastronomiei ; a reconsidera actul « obișnuit » de a mânca, pentru a vedea implicațiile culturale și sociale ale alegerilor și obisnuințelor noastre alimentare.

Angelica Marinescu, e-mail : angelica.marinescu@sas.unibuc.ro, tel : 0722 255 368