Alumnii FJSC, acum "Decât o Revistă", au descris jurnalismul narativ la Serile FJSC

posted Mar 7, 2013, 9:40 AM by Webmaster FJSC

Jurnaliștii de la Decât o Revistă au venit la Serile FJSC, miercuri, 6 martie, și au vorbit cu studenții de la Jurnalism și Comunicare despre  jurnalismul narativ şi despre ce condiţii trebuie să îndeplineşti pentru a fi un bun jurnalist.
Echipa introdusă de moderatorul Antonio Momoc a fost  formată din Cristian Lupşa, Adrian Lungu, Gabriel Dobre, Lavinia Gliga, Oana Sandu şi Gabriela Piţurlea. Absolvenți de FJSC, ei s-au arătat emoţionați  în fața studenților care şi-au dorit să îi asculte. Decât o Revistă practică un jurnalism nu foarte complicat, nici foarte simplu, dar toate lucrurile publicate de ei trebuie să fie adevărate. Regula poveștilor lor este să fie populate de personaje vii care să joace în articolele lor.
Adi Lungu crede că în jurnalismul narativ cel mai important este ca ceea ce citești să te capteze până la sfârșit. El a mărturisit că face jurnalism pentru oameni, pentru că „cititorii sunt oameni”. Gabrielei Pițurlea îi place această meserie tocmai pentru că „îi permite accesul în niște lumi în care nu ar putea intra altfel în veci”. Oana Sandu a fost reporter radio și și-a dat seama că ceea ce face nu e tocmai pe placul ei, simțea că trebuie să facă un alt fel de jurnalism. Ea a învățat foarte multe lucruri pe teren  și s-a confesat că: „dacă nu aş mai face ce fac acum, probabil mi s-ar prăbuşi lumea.” Pentru Lavinia Gliga, scrisul este ceva intim: „În momentul în care scrii, eşti doar tu cu tine şi întreaga găleată de informaţii”. Gabi Dobre, ca editor, a spus că trebuie să existe plăcerea de a citi și „să fii fanul celui care scrie”.
Decât o Revistă îşi doreşte să producă jurnalism de calitate, acesta fiind principalul scop al revistei, de a oferi oamenilor o experienţă frumoasă.  Ceea ce e mai frumos pentru un jurnalist, spun ei, este atunci când intri într-un loc în care nu ai mai fost şi oamenii te primesc, „atunci eşti în culmea fericirii”. „Asta înseamnă că este loc pentru tine în jurnalism,” a încheiat Cristian Lupşa.

Autor:
Adina Brişcă
Foto: Daniela Alecu